Reducerea consumului de energie prin utilizarea camerelor de supraveghere

Conform specialistilor, inca din anii ‘70 am inceput sa consumam mai mult decat poate genera planeta, iar in fiecare an aceasta problema se agraveaza tot mai mult. Astfel, anul trecut, de exemplu, in primele 7 luni, consumaseram deja toate alimentele, apa si energia pe care Pamantul le poate genera intr-un an. Practic, risipim mai mult decat ne permitem si, din acest motiv, traim pe datorie – o datorie care se mareste in continuu, in detrimentul generatiilor viitoare. Asta inseamna ca, ori de cate ori iluminatul sau incalzirea dintr-o cladire functioneaza fara ca in interior sa se afle persoane, este afectata in mod negativ sustenabilitatea planetei. Evident, este vorba aici in primul rand de cladirile companiilor, unde astfel de practici sunt des intalnite. Iar pentru a ilustra acest impact, in anul 2007 a fost efectuata o investigatie care a aratat ca districtul financiar al Londrei din zona Canary Wharf irosea energie de milioane de lire sterline pastrand luminile aprinse in birouri pe toata durata noptii, iar Canary Wharf Tower genera intr-un singur an mai mult CO2 decat 4000 de zboruri transatlantice. Intre timp, in zona au fost dezvoltate noi cladiri, mai eficiente energetic, care promit ca pana in 2030 sa asigure o amprenta de carbon neutra sau pozitiva.

Consumul excesiv este insa o problema globala si, ca orice problema globala, are cauze multiple, motiv pentru care si solutiile trebuie sa fie multiple si sa inglobeze toate aspectele societatii moderne. Un astfel de aspect, tot mai prezent in viata de zi cu zi, este reprezentat de sistemele de securitate si, in special, de camerele de supraveghere. Datorita avansului tehnologic din ultimii ani, acestea au evoluat suficient de mult pentru a depasi domeniul supravegherii video, putand fi folosite in prezent pentru o serie de aplicatii complexe de analiza si procesare. Din acest motiv, camerele pot fi folosite cu succes pentru optimizarea consumului de energie in spatiile unde sunt prezente, prin realizarea de statistici precise cu privire la prezenta persoanelor in diverse zone, pentru a ajusta instalatiile de iluminat sau climatizare in mod corespunzator.

Un exemplu in acest sens este dat de Universitatea Aalto din Finlanda, care a utilizat camere Axis cu sisteme integrate de analiza a datelor pentru a determina in timp real prezenta persoanelor in fiecare incapere. Datele astfel obtinute au fost utilizate mai departe de sistemul integrat pentru a regla complet automat iluminarea si climatizarea, strict pe baza necesitatilor. Ca rezultat, s-a obtinut o scadere cu 15-18% a consumului de energie, reducandu-se astfel cheltuielile si impactul asupra mediului inconjurator. Dar nu numai functiile conexe ale camerelor Axis pot fi folosite pentru optimizarea consumului de energie, ci si performantele lor exceptionale. Astfel, scolile din Rock Hill, s-au folosit de tehnologia Lightfinder pentru a reduce consumul de energie, simultan cu imbunatatirea nivelului de securitate. Practic, camerele Axis cu Lightfinder permit obtinerea de imagini color de calitate in conditiile unui iluminat ambiental de 0.18lux sau mai putin. In acest fel, sistemul de supraveghere poate opera in parametri optimi fara a avea la dispozitie o lumina ambientala puternica. Prin urmare, cele 27 de scoli in cauza din statul american Carolina de Sud au obtinut reducerea cu mii de dolari a facturilor de energie electrica, imbunatatindu-si in acelasi timp sistemul de securitate.

Cele doua situatii reprezinta exemple clare despre cum poate fi redus consumul de energie prin utilizarea in mod inteligent a tehnologiilor si solutiilor disponibile, dar exista si alte modalitati prin care utilizatorii pot contribui la protejarea mediului inconjurator. Folosirea oricarui aparat electric inseamna consum de energie si, implicit, emisii cu impact negativ asupra planetei. De aceea, este important sa folosim aparate cu consum de energie cat mai mic, astfel incat sa reducem la minimum efectele nedorite ale acestora. De acest lucru se tine cont la dezvoltarea camerelor Axis, care sunt proiectate sa fie eficiente energetic, fara a fi afectata functionalitatea. Mai mult de atat, dotarea camerelor cu putere de procesare tot mai mare si cu functii multi-stream pentru flexibilitate in utilizare, reduce semnificativ numarul de echipamente necesare supravegherii unui obiectiv, ceea ce diminueaza si mai mult consumul de energie.

In acelasi timp, nu trebuie neglijata nici compatibilitatea dintre aptitudinile echipamentului utilizat si caracteristicile obiectivului care urmeaza a fi supravegheat. Utilizarea unei camere cu distanta mare de actiune pentru monitorizarea unui obiectiv apropiat sau a unei camere care filmeaza in modul corridor pentru un obiectiv ce are forma verticala duce la consum de spatiu de stocare, latime de banda si energie mai mare decat ar fi necesar. De aceea, Axis Communications a dezvoltat o gama diversificata de echipamente, permitandu-le utilizatorilor sa aleaga intotdeauna modelul adecvat. A fost implementata chiar si functia Axis Corridor Format, care creeaza un flux video in mod portret acolo unde situatia o cere, astfel incat risipa de resurse sa fie evitata. In acelasi timp elementul de stocare este foarte important in sistemele de supraveghere video, iar aici Axis propune tehnologia de optimizare a nivelului de stocare Zipstream, reducand nivelul de energie asociat stocarii.

In concluzie, camerele de supraveghere video Axis pun la dispozitia utilizatorilor modalitati multiple de optimizare a consumului de energie, pentru a reduce impactul negativ pe care il au asupra mediului inconjurator. Iar, pe termen mediu si lung, ele asigura o reducere a cheltuielilor cu energia. Prin urmare, utilizarea inteligenta a tehnologiei ii permite in prezent oricui sa isi reduca amprenta de emisii, simultan cu reducerea cheltuielilor de operare.

Studiul de caz Axis despre implementarea la scolile din Rock Hill, Carolina de Sud il puteti urmari video la:

 
Despre Axis Communications

Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente si mai sigure, prin crearea de solutii inovative, care ajuta la imbunatatirea securitatii si ofera noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis ofera produse si servicii de supraveghere si analiza video, control acces si sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajati in peste 50 de tari si colaboreaza cu parteneri din intreaga lume pentru a oferi solutii. Fondata in 1984, Axis este o companie cu sediul in Suedia, listata la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informatii despre Axis, vizitati site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *