Sfaturi pentru utilizatorii casnici pentru a economisi bani prin utilizarea eficientă a energiei Aparatele electrocasnice şi importanţa lor în domeniul eficienţei energetice

Potenţialul de reducere a costurilor cu energia este enorm, dar multe bariere ale pieţei împiedică această economie de energie. Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, industria ar putea economisi pana la 17% din consumul curentă în 2010. Sectorul domestic (gospodăriile) şi cel al serviciilor ar putea economisi până la 22%, iar transporturile 14 procente.

Obiectivul principal al politicii energetice în România este de a fi în conformitate cu criteriile de aderare la Uniunea Europeană, urmărind dezvoltarea unei pieţe energetice naţionale care să se integreze în piaţa energetică internă a UE.

Sectorul rezindeţial din România oferă şi el posibilităţi considerabile de reducere a cheltuielilor pentru energie. Cu toate acestea, cetăţeanul obişnuit nu cunoaşte întotdeauna soluţiile de economisire a energiei. Cetăţeanul-consumator din sectorul rezidenţial doreşte în primul rând reducerea facturilor pentru energie şi îmbunătăţirea confortului său prin contabilizarea bazată pe consum real şi prin modernizarea centralelor termice de cartier şi a sistemelor de alimentare cu apă caldă care în prezent sunt depăşite.

O bună metodă de reducere a costurilor cu energia este alegerea conştientă a aparatelor de răcire. Aceasta poate reduce consumul de energie cu până la 20%, consumul aparatelor electrocasnice pentru răcire reprezentând în medie o treime din factura de electricitate.

Atunci când vorbim de aparate electrocasnice de răcire vorbim practic despre trei tipuri de aparate: frigiderul, combina frigorifică şi congelatorul. Aceste aparate care se găsesc în aproape toate casele constituie cel mai important factor de consum specific de electricitate (după încălzire şi gătit).

Este important să alegeţi cu atenţie aparatele, pentru a limita cheltuielile de energie necesare. Fie că optaţi pentru un frigider, un congelator sau o combină frigorifică trebuie să luaţi în calcul mai multe elemente înainte de a lua o decizie finală:

1. Volumul aparatului de răcire şi necesitatea existenţei în casă a unui aparat de mare volum.

Cum alegeţi volumul potrivit?
Volumul unui aparat de răcire necesar unei familii este relativ greu de apreciat, întrucât acesta depinde de numeroşi factori şi obiceiuri de consum (numărul de persoane din casă, numărul de mese luate acasă, modul de a găti etc.). Nevoile unei singure persoane sunt însă diferite faţă de cele ale unei familii numeroase. Un tabel estimativ ca cel de mai jos vă poate oferi o idee despre cum puteţi alege volumul potrivit pentru un aparat de răcire.

FRIGIDER / CONGELATORVOLUM UTIL
1 persoană100 până la 150 l
2 – 3 persoane150 până la 250 l
3 – 4 persoane250 până la 350 l
Mai mult de 4 persoane350 l până la 500 l

2. Tipul aparatului. Puteţi opta pentru o combină frigorifică, în locul a două aparate: frigiderul şi congelatorul, economisind în acest fel o cantitate semnificativă de energie.

3. Performanţele aparatului. Aparatele electrocasnice de răcire pot avea până la 4 stele, în funcţie de performanţele lor. Pot exista însă şi aparate “fără stele”, cele la care compartimentul de joasă temperatură produce doar bucăţi de gheaţă. Pentru un consum optim de energie sunt recomandate aparatele de 2 şi de 3 stele (la care temperatura coboară până la –18 grade). Cu ajutorul acestor aparate nu puteţi congela produsele, însă le puteţi conserva până la data limită pentru consumarea lor.

4. Eticheta de energie. Pentru a vă ajuta să alegeţi bine aparatul de răcire în funcţie de necesităţile proprii, Comisia Europeană a făcut obligatorie eticheta de energie pe aparatele de răcire. Această etichetă reprezintă de fapt fişa de identitate a aparatului şi vă ghidează pentru a vă permite realizarea de economii de energie. Ea vă arată consumul anual al aparatului şi nivelul de eficacitate energetică; de asemenea, vă permite să comparaţi aparatele similare şi să faceţi alegerea optimă, în funcţie de consum şi necesităţi proprii.
Etichetele de energie sunt clasificate de la A la G; dacă aparatul consumă multă energie este din clasa G, dacă este foarte econom atunci el este din clasa A.

Scopul etichetei de energie este acela de a veni în sprijinul consumatorului, informându-l atât în ceea ce priveşte consumul aparatului respectiv şi volumul său, cât şi în privinţa zgomotului aparatului sau a modelului în funcţie de performanţe (nr. de stele). De regulă, broşura produsului conţine o fişă cu informaţii detaliate în acest sens.

Întrebaţi despre comportamentul cumpărătorilor în raport cu consumul de energie al aparatelor electrocasnice, responsabili ai unui magazin specializat afirmă că “Din ce în ce mai mulţi dintre clienţii noştri sunt interesaţi de consumul aparatelor electrocasnice pe care doresc să le achiziţioneze. Din 10 cumpărători, cel puţin cinci se uită la eticheta de energie şi mulţi dintre ei cer explicaţii adiţionale despre aparatul în cauză”.

Reprezentanţi ai departamentului de vânzări în domeniu declară însă că “atunci când un cumpărător vrea să achiziţioneze un aparat electrocasnic se uită mai întâi la preţ şi apoi la calitate. Consumul energetic se pare că îi preocupă cel mai puţin… Sunt însă persoane pentru care nu contează prea mult preţul, dacă aparatul este unul economic, de pildă din Clasa A de energie”.

În ceea ce priveşte aparatele electrocasnice cu cel mai mare consum de energie, responsabilii departamentului de vânzări afirmă că cel mai mult consumă o maşină de spălat; urmează apoi congelatorul, frigiderul şi restul aparatelor electrocasnice. De multe ori însă, consumatorii nu pot alege aparatul care li se potriveşte pentru că nu cunosc în detaliu informaţii despre eticheta de energie şi consumul energetic al unui aparat. Responsabili în domeniu sunt de părere că “Ar trebui să existe o informare mai atentă şi mai detaliată, atât în ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii media, cât şi pe producători…”

Lucrurile se îndreaptă însă spre direcţia cea bună întrucât, din ce în ce mai mult “cumpărătorii încep să-şi schimbe comportamentul de cumpărare, fiind preocupaţi de aparatele cu un consum redus de energie. Din păcate însă, acestea sunt mai scumpe… iar clienţii nu se gândesc sâ cumpere un aparat scump, dar prin care ar putea economisi pe termen lung”, sunt de părere responsabili din domeniu.

Astfel, fiecare dintre noi, cu ajutorul unor gesturi simple şi al echipamentelor adaptate, poate realiza economii substanţiale la facturile sale de energie. Prin reducerea consumului propriu şi în consecinţă prin alegerea corectă a aparatelor electrocasnice, factura dvs. de energie electrică poate fi redusă cu până la 40%.